Tuesday, 26 April 2011

PCOS

Assalamualaikum!

Hari ini saya baru 1st time buat blog hehe maklum saja lah ramai dah yang buat blog ni kan hehe so seperti manusia biasa saya pun nak buat juga untuk meluah kan perasaan ni hehe..anyway mengenai topic diatas iaitu PCOS (Polycystic Ovary syndrome) saya adalah salah seorang yang di sahkan mempunyai pcos kat kedua2 ovary saya mula2 memang sedih dapat tahu mengenai pcos ne sebab ianya salah satu penyebab sukar untuk hamil..dan saya juga mempunyai hormon yang tidak stabil..

Sebelum ni semasa saya belum kahwin haid saya memang tak teratur sejak zaman dara lagi..dan saya tak risau sangat lah mengenai haid ni sebab bagi saya ianya tak begitu penting tambah lagi saya ni memang tak suka tengok darah..dan masa tu berat badan saya 55kg kemudian semasa semakin meningkat remaja berat badan saya mulai menurun sebab diet hehe maklumlah nak masuk zaman remaja kan mestilah nak jaga body hehe..berat badan saya kurang kepada 45kg punyalah ringan badan saya masa itu dan saya rasa sihat dan semenjak saya berkenalan sama suami saya haahhhh berat badan saya semakin hari semakin naik dari 45kg jadi 53 kg dan selepas kahwin dengan suami saya berat badan saya menjadi 59kg dan kadang 60kg berat kan? dan memang saya over over weight!!!.huhu..memang tak kisah lah mengenai badan masa tu sebab yelah dah ada orang yang menyayangi diri kita kan..

Dan mengenai haid saya ni saya rasa semasa berat badan saya 45kg haid saya memang masih x teratur kerana start saya tahu saya mempunyai PCOS doktor ada menyuruh saya untuk mengurangkan berat badan..tu yang saya mula cuba mengingati yang dulu2 tu sama ada haid saya teratur atau tak semasa saya kurus but saya rasa tidak..tu yang buat saya masih confuse apa punca sebenar masalah saya ni huhu..

Selepas kahwin plak saya memang teringin terus nak dapat BABY.. uwaaaa baru lah terfikir mengenai period ne..sebelum ne memang saya ada jumpa dengan doktor tapi dah perjanjian malas plak nak datang..now baru lah rajin nak datang jumpa doktor kan bagus jika awal2 berubat ne haaahhh dah kawin baru plak sibuk2 nak jumpa doktor..dan baru saya tahu bertapa pentingnya period untuk perempuan..

Selepas kahwin perjumpaan yg pertama dengan doktor..doktor ada memberi ubat turun period iaitu Norethisteron dimakan selama 7hari selepas tiga hari memang period saya turun den bulan depannya period masih K.O memang stress lah masatu tambah2 lagi berat badan saya itu kemudian selang beberapa bulan kemudian period memang tak turun2 den perjumpaan doktor kali ke2 doktor ada scan melalui uterus dan doktor mengesahkan saya ada PCOS *time ni memang sedihhh sangat2 sebab mula2 fikir ianya adalah suatu penyakit* den doktor ada bagi ubat Metformin dan Norethisterone but still period masih K.O tapi berat badan saya turun dari 60kg to 55kg slpas makan ubat Metformin..Den perjumpaan doktor kali ke tiga semasa bulan January Doktor beri ubat yang kuat sikit iaitu Medroxyprogesterone untuk turun period selama tiga bulan dimakan untuk 2kali sehari selama 12hari tiap sebulan..period memang datang pada February,March dan April sebab makan ubat mesti lah period kan hehe..semasa bulan March saya ada jumpa doktor lagi kali ke4 doktor bagi saya metfomin glucophage 850mg huh memang kurang berat badan saya dari 55kg now saya 49kg so semuanya 11kg saya berjaya turunkan berat badan..tapi selepas makan jadi 50kg semula hehe padahal x sampai sekilo pun makan hehe saya tetap anggap saya hilang 11kg :P

Next perjumpaan adalah 18.5.2011 saya berharap sangat saya berjaya hamil kali ini selepas menurunkan berat badan sebanyak 11kg dan saya nak mencecah 45kg semula huhu diet ne memang susah dan tak mudah sekali..doakan saya ye next month saya berjaya hamil tak pun hamil bulan depan saya harap period akan turun dengan sendirinya Amin ya rabalamin..selepas period turun dengan sendirinya saya akan berusaha untuk menurunkan lagi berat badan ne supaya saya memang berjaya hamil Amin ya rabalamin :) doakan saya ye kawan2 :)